Værdien af at kunne være sig selv, også på video

Tro det eller lad være, men der er faktisk folk, der ikke synes, at det er fedt at blive optaget på video, og som hader at se sig selv på en skærm. Yes, jeg ved, at det kan være svært at tro på i disse Paradise Hotel- tider, men det er faktisk rigtigt.

Det kan især være en udfordring, når vi som filmhold bliver hyret af eksempelvis en ledelse eller en marketingafdeling, som gerne vil have medarbejdere til at stille op til kamera.

Heldigvis har vi som professionelle filmfolk nogle værktøjer i video-værktøjskassen, og det er vel at mærke værktøjer, der ikke handler spor om teknik. Vores værktøjer hedder fingerspidsfornemmelse, intuition og forståelse for, at det kan være lidt svært at springe ud som video-star, uanset om man har prøvet det før eller ej.

Min anbefaling er altid, at man ikke bør tvinge folk til at stille op til kamera. Hvis folk oprigtigt ikke har lyst til det, skinner det uvægerligt igennem skærmen, og så er indsatsen spildt.

Når det så er sagt, så er min oplevelse, at mange er forbeholdne på grund af falsk beskedenhed og usikkerhed. Det er de færreste, der ikke kan komme til at fungere på en skærm. Langt de fleste personer kan i de rigtige omgivelser og med de rette personer omkring sig fungere aldeles glimrende på film og video.

De fleste fotografer og tv-folk med en vis erfaring har en rigtig god fornemmelse for, hvad der skal til for at få optagelserne til at fungere. For nogen handler det om at få afdramatiseret, hvad der skal ske:

”Hey, det er bare mig, Eva Kristina, og en fotograf, der også hedder Sven, der kommer forbi. Vi drikker lige en kop kaffe, før vi går i gang med noget som helst, og så tager vi den derfra, ok?”.

1:30 Kommunikation på optagelse

For andre handler det om at tale til deres konkurrence-gen: ”Altså, Allan inde i marketing havde ingen problemer, så det får du selvfølgelig heller ikke”. (Ikke overraskende er det fortrinsvis mænd, dette argument fungerer på!)

Og atter andre har brug for, at vi forsikrer dem om, at vi er professionelle og gør det her hver dag, og at vi kun ganske få gange har oplevet, at det er gået helt i vasken. På stående fod kan jeg kun huske ét eksempel på noget, der aldrig kom til at fungere på trods af gode intentioner hele vejen rundt. Det var en underdirektør i en større dansk virksomhed, som havde fået besked af sin topledelse på at stille op til interview og reportagebilleder. Det er den eneste gang, jeg har været nødt til at kaste håndklædet i ringen, og når man tager i betragtning, at jeg har arbejdet med film og tv i mere end 15 år, er det egentlig en meget god succesrate, hvis jeg selv skal sige det.

Jeg har flere gange oplevet, at medvirkende, der har været tøvende over for at medvirke, har ringet og takket, nogen har sendt blomster, og andre har grædt glædestårer over den måde, hvorpå de er blevet fremstillet. Og så spørger du måske, om jeg bruger specielle forskønnelses-filtre, der får folk til at se bedre ud end i virkeligheden? Nej, jeg får folk til at gøre det, de er bedst til – at være sig selv. Så behøver vi hverken stylister, forskønnelsesfiltre eller Photoshop.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *